Wieringer Courant, approximately 1992.

Wierings bedrijf asisteerd Britse Marine 

Het in Hippolytushoef gevestigde bedrijf Odin Systems is onlangs te hulp geroepen door de Britse marine.
De onderneming van Kees van der Vaart heeft navigatiesoftware ontwikkeld, die veelvuldig wordt geroemd om zijn nauwkeurigheid.Odin werd ingeschakeld bij een speurtocht naar drie neergstorte straaljagers.

Van der Vaart is al enige tijd werkzaam als adviseur van de Britse marine. Half augustus stortten in een paar dagen tijd drie straaljagers neer, twee Britse en een Duitse. Deze belandden op de bodem van de Noordzee. In de Europese nieuwsbulletins is hiervan geen melding van gemaakt. Eén Brits toestel is hoogstwaarschijnlijk met het Duitse gebotst. Het tweede Britse vliegtuig stortte een paar dagen later in zee, in de buurt van twee brandstofpijpleidingen bij het Britse vasteland. In totaal werden acht bemanningsleden vermist. Eén toestel was uitgerust met een zeer geavanceerde apparatuur, vandaar waarschijnlijk het waas van geheimzinnigheid, dat rond deze tragische gebeurtenissen is opgetrokken.

Odin Systems werd ingeschakeld om te helpen bij het vinden van de vliegtuigen, hun bemanningen en natuurlijk de black boxes. In allerijl werden mensen en apparatuur gemobiliseerd om de Britten van dienst te zijn met alle beschikbare kennis en techniek. Er werd samengewerkt met de commerciële partner Wimpol uit het Engelse Swindon. Dit bedrijf stelde een uiterst precies navigatiesysteem beschikbaar. Kees van der Vaart ging een dag eerder heen voor de verzorging van de programmatuur, waarmee de operatie zou kunnen worden vergemakkelijkt.

Odin-medewerkers Joost Crommetuyn en Maikel Noordeloos werden door de Britse marine ingescheept op het bergingsvaartuig en waren 24 uur per dag beschikbaar om het werk te begeleiden. De gebruikte apparatuur was voorzien van het Odin-zeekaartenpakket en had enkele uitbreidingen.. Behalve de plaatsbepaling van het schip konden ook de bewegingen van de duikers en het Remotely operated vehicle (ROV) worden gevolgd. Het ROV is een voertuig, waarmee door de offshore-industrie onderwaterinspecties worden uigevoerd. Het Odin-pakket bleek de verankering van het bergingsvaartuig aanzienliljk te vergamakkelijken. Voorts werden alle handelingen vastgelegd op een floppydisc.

Na enkele weken zoeken werden twee stoffeljke overschotten van bemanningsleden en twee blackboxes gevonden. Het werk is nog steeds niet afgelopen. er zijn nog zes mensen vermist en ook is de derde blackbox nog niet gevonden. De ervaringen van de Britse marine met de op Wieringen ontwikkelde apparatuur zijn dusdanig, dat mogeljk al haar bergingsvaartuigen standaard zullen worden uitgerust met apparatuur van Odin.