Wieringer Courant, Friday, December 15, 2006.

Wierings bedrijf heeft ook vestiging in Algerije

CT Systems verder op nieuwe locatie

HIPPOLYTUSHOEF – ,,Ik had overal wat liggen. Op zolder, in de schuur, in de logeerkamer. Op het laatst kon ik geen moer meer vinden,” vertelt Kees van der Vaart, eigenaar en oprichter van CT Systems. Het werd dan ook hoog tijd dat hij aan de Elft, op de Burgen, het huis uitging met zijn werkzaamheden.

Op het Molenveld vond hij een ideale locatie voor werkplaats en kantoor. Onlangs werd het met een bescheiden feestje geopend. CT Systems levert al vele jaren navigatiesystemen en meetapparatuur en heeft inmiddels een aardige klantenkring in Afrika. Op voorspraak van daar werkende Nederlandse baggerbedrijven is het Wieringer bedrijf daar terechtgekomen.

In Algerije heeft Van der Vaart zelfs een bedrijf opgericht, CT Systems Algérie, om meer werk te kunnen krijgen van de plaatselijke overheid. Het werk van Van der Vaart en de zijnen is vooral van belang voor de drinkwatervoorziening. Het regent er niet veel, maar áls het regent komt er gelijk een enorme hoeveelheid water naar beneden en dat moet worden vastgehouden. Daartoe dienen stuwmeren, die echter ook dichtslibben met het zand, dat de bergen af stroomt. Met zijn apparatuur kan Van der Vaart de inhoud van zo’n stuwmeer meten.

,,Er was een enorme achterstand. Ze hebben er twintig jaar niet gepeild. Het hebben van genoeg zoet water is heel belangrijk en de mensen kijken er nu ook wat meer vooruit, gelukkig. Want ja, de gemiddelde Afrikaan kijkt niet verder dan vanmiddag. Maar ze realiseren zich daar nu ook, dat ze over dertig jaar geen water meer hebben, als het zo doorgaat. En intussen worden er ook veel aardappelen geteeld, dus daarvoor is ook water nodig,” aldus Van der Vaart.
Aardgasbaten

En Algerije heeft nu ook geld om het een en ander te ontwikkelen. Politiek gezien is het land in rustiger vaarwater gekomen en de economie floreert er door de aardgasbaten. ,,De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en Algerije is de grootste gasexporteur ter wereld. Dan kun je je voorstellen dat het goed gaat met het land.
Je ziet het ook aan de infrastructuur. Ze zijn nu bezig met een snelweg van Libië naar Marokko, door Algerije en Tunesië. Die wordt aangelegd door Turken en Italianen. Dat gaat hard, hoor! Als ik er na een paar maanden weer kom, hebben ze weer dertig of veertig kilometer klaar.”

Binnenkort gaat hij ook naar Marokko voor soortgelijke werkzaamheden en zo is hij ook al in Soedan en Nigeria geweest. ,,In Soedan is een enorm groot stuwmeer in de Blauwe Nijl, op de grens met Ethiopië. Ze peilden daar nog met een stuk touw. Dat stuwmeer zorgt voor de totale elektriciteitsproductie van Soedan, Ethiopië en Tanzania. Het is wel mooi daar, hoor. Als je bent geland met het vliegtuig, doe je daar een paar dagen over.
Je hebt er nu eenmaal geen verharde wegen en er zitten nogal wat kuilen in. Of er ligt een kameel in de weg. Gelukkig krijg ik dan een chauffeur mee van de overheid, gewapend en wel.”
Lagos

In Nigeria doet Van der Vaart veel werk voor de havendienst van Lagos, de voormalige hoofdstad en nog altijd een van de grootste steden van Afrika, met zo’n tien miljoen inwoners. ,,Ze hebben daar net een arm van de Niger uitgebaggerd. Er ligt daar voor veertig jaar werk voor twee schepen, waarvan we er nu één hebben uitgerust met apparatuur. Het gaat in dat land nu ook goed, gelukkig. Er zit nu een burgerregering en die heeft de ambitie om van Lagos een moderne havenstad te maken, de belangrijkste van West-Afrika.”

Vijf vaste krachten werken er, aan De Wieken. Behalve Kees van der Vaart zijn het zijn echtgenote Terry, die de boekhouding doet, hun zoon Julian en schoondochter Femke Bakker en John-Mike Borgsteede. Mocht de werkdruk te hoog oplopen, dan worden freelancers ingehuurd. Van der Vaart is veel onderweg, maar de landen waarvoor hij werkt liggen te ver uiteen om daar lijfelijk de zaken in de gaten te kunnen houden. Een uitkomst is dan het internet, waarover de meetresultaten direct naar Nederland geseind kunnen worden. ,,Julian en John-Mike zijn daar heel goed in thuis. Zo kunnen we hier ook zaken bijsturen,” zegt Van der Vaart, die binnenkort ook apparatuur hoopt te kunnen leveren aan Suriname, waarmee wellicht ook Zuid-Amerika wordt ontsloten.

openingcts

Een toost op de nieuwe werkplek.