Zuurbier&Voulon Accountants Nieuwsbrief, Juni 2009.

Voor CT Systems is ‘geen zee te diep’!

Het ontwikkelen én maken van speciale navigatiesystemen en meetapparatuur met de daarbij behorende software om daarmee diverse nautische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Dát zijn wel de belangrijkste activiteiten van de Wieringer onderneming CT Systems voor de ‘baggerwereld’ en de nationale en internationale offshorebedrijven. De metingen, vaak ‘in eigen beheer’ gedaan en daarna in kaart gebracht, worden niet alleen in de Noordzee verricht, maar hebben al vele jaren een internationale ‘uitstraling’ naar wateren bij andere Europese landen, naar Afrikaanse landen, naar Suriname en Australië. Voor de 67-jarige Kees van der Vaart, de grondlegger van CT Systems – sinds enkele jaren ook met een vestiging in Algerije – en zijn mensen, is in zijn vak letterlijk en figuurlijk ‘geen zee te diep’!

Het bedrijf met kantoor en werkplaats is gevestigd aan De Wieken op het industrieterrein Molenveld in Hippolytushoef. Wat ruim dertig jaar geleden is begonnen als een eenmanszaak, is in de loop der jaren door Kees uitgebouwd tot een zeer goed geolied team van zeven specialisten, waarvan ook zijn zoon Julian deel uitmaakt, naast echtgenote Mary Theresa en schoondochter Femke, die de administratie van CT Systems ‘runnen’. “Ik werkte bij het internationale bedrijf Decca-Survey, dat in de Tweede Wereldoorlog een voor die tijd hypermodern navigatiesysteem aan de geallieerden had geleverd, dat gebruikt werd bij de landing in Normandië”, laat Kees weten. “Met mijn eigen onderneming ben ik begonnen met het ‘inlezen’ van navigatie apparatuur en het ontwikkelen van software voor seismologisch onderzoek. Niet alleen in opdracht van de Nederlandse en Britse marine, maar ook voor olie- en gasmaatschappijen, zoals onder meer de NAM, Shell, BP en Total.”

ctsmedewerkers


Het team van CT Systems, met tweede van links:Kees van der Vaart, de grondlegger van de Wieringer onderneming. Uiterst rechts: zoon Julian en vooraan: moeder Mary Theresa en Femke.

Je kunt wel zeggen dat we in brede zin veel specifieke navigatieproducten leveren in opdracht van professionele scheepvaartbedrijven”, vult Julian zijn vader aan. “Te denken valt daarbij aan Global Position Systems ( GPS ) voor de juiste positiebepaling; het maken van speciale echoloden en de benodigde software voor al deze producten.”

De lijst van opdrachtgevers aan CT Systems mag enige naam hebben. Onder meer het Nederlandse bedrijf Van Oord, één van de grootste baggerbedrijven in de wereld
en MNO Vervat, een internationaal werkende grond- en wegenbouw onderneming. Naast deze bedrijven, werken de ‘Wieringers’ ook met overheidsinstellingen uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Algerije, Nigeria, Soedan en Suriname. Kees van der Vaart: “Op het vliegveld van Hamburg hebben we bijvoorbeeld metingen uitgevoerd naar de ligging van bommen uit de Tweede Wereldoorlog, die nog onder de startbaan liggen. Na onze metingen in een stuwmeer in Soedan en onze adviezen, wordt de totale elektriciteitsproductie daaruit voorzien voor Soedan, Ethiopië en Tanzania. En in ons land hebben we vorig jaar bij de pieren aan de kust in Noord Holland dieptemetingen uitgevoerd, in opdracht van het Hoogheemraadschap

 

Eigen’ beveiligingssysteem

Het kantoor en de werkplaats van CT Systems worden sinds kort met ‘eigen’ apparatuur beveiligd. Julian: “Met een aantal collegae hebben we een systeem ontwikkeld, dat uitstekend bleek te werken. Ook bij een aantal klanten van ons bleek er vraag naar te zijn. Wellicht een ‘nieuwe tak’ aan ons bedrijf”, lacht hij.

Voor Kees van der Vaart is de samenwerking met Zuurbier Voulon Accountants niet meer dan een logisch gevolg van de al jarenlange kontakten met Kees Zuurbier. “Voor ons verzorgen ze de jaarrekeningen en de salarisadministratie. Daarnaast zijn ze voor ons onmisbaar bij het geven van advies bij het maken van arbeidsovereenkomsten. Je kunt gewoon altijd op ze rekenen!”

Aan stoppen met werken of het wat rustiger aan gaan doen, denkt de CT Systems eigenaar beslist nog niet. “Zolang ik het nog iedere dag zó naar mijn zin heb, is ophouden beslist nog niet aan de orde!”

Jan Deurloo